Pozor na potrubí


I když my lidé používáme doma převážně jenom vodovodní kohoutky, neznamená to, že jsou tu jenom tyto. Samotné vodovodní kohoutky by nám nebyly k ničemu, kdyby tyto nebyly spojeny s vodovodním potrubím. Protože právě toto potrubí do nich přivádí vodu, jejíž tečení a netečení ony kohoutky korigují. Takže by se vlastně dalo říci, že když máme kohoutky přimontované k vodovodnímu potrubí, máme dokonalý život. Protože ať si říká kdokoliv cokoliv, voda je pro nás nepostradatelná.

Ale ani to, že máme někde kompletně zavedený vodovod, nemusí být ještě terno. Všechno by totiž mělo být kvalitní a těsné, abychom mohli konstatovat svou naprostou spokojenost. A tak tomu nebývá vždycky. Někdy tu dochází i k problémům, a to právě k těm souvisejícím s (ne)těsností.

foto instalatéra

Když nám kape nebo dokonce protéká vodovodní kohoutek, je to nepříjemné. Leze to do peněz, škodí to ekologii, a to se nemá tolerovat. Jenže ještě daleko horší je to ve chvíli, kdy nám začne voda unikat někde skrytě. Když se poškodí zazděné nebo jinak ukryté vodovodní potrubí. V takovém případě dochází nejen ke ztrátám vody, ale i k postupnému poškozování objektu takto vznikající vlhkostí. A ten, kdo by to zanedbal, by nejen platil zbytečně vysoké účty za vodu, ale také by musel řešit náklady související třeba s poškozováním zdiva.

foto instalatéra

A když tedy vznikne podezření na únik vody, měli by se kontaktovat instalatéři. A to pokud možno ti pokrokoví. Ti, kdo nezačnou hned bourat zdi, aby našli netěsné místo na zazděném potrubí, ale kdo k tomu použijí modernější a šetrnější zařízení.

Dnes už se totiž nemusí prohlížet celé potrubí, aby se odhalila poškození. S pomocí plynu nebo poslechové tyče lze najít poškozené místo i na ukrytém potrubí s velkou přesností, a pak už je oprava daleko jednodušší. A proto bychom měli využívat hlavně takové instalatéry, kteří toto zvládají. A nebudou nám zbytečně sekat spousty metrů zdiva ve snaze odhalit místo úniku.